Bruk av mestermerket og mestertittelen
Det er bare bedrifter som har en mester ansatt som faglig leder i minst 50% stilling som kan bruke mestermerket og -tittelen i markedsføring. Årsavgiften må også være betalt.
Kontroll av rettmessig bruk
Mesterbrevnemnda samarbeider med anbudstorgtjenestene om rettmessig bruk av mestertittelen og mestermerket. Det betyr at anbudstjenestene får tilgang til å kontrollere om bedrifter i deres registre er mesterbedrifter eller ikke.
Kun godkjente mesterbedrifter kan profilere seg med mestermerke eller -tittel på følgende anbudstorg:
Samarbeidet er et ledd i arbeidet for å forhindre ulovlig bruk av mestermerket eller -tittelen.
Når mestermerket skal profileres minner vi om at du må passe på at firmaopplysningene til enhver tid er riktige. Dette kan du sjekke og oppdatere på Mitt mesterbrev.
Ulovlig bruk av mestermerket og mestertittelen
Vi i Mesterbrevnemnda jobber aktivt mot ulovlig bruk av mestermerket og mestertittelen.
Mestertittelen og mestermerket blir av enkelte bedrifter tatt i bruk uten at bedriften har en mester med gyldig mesterbrev ansatt. Dette strider mot loven. Lov om Mesterbrev (jfr. § 1.3.) har klare bestemmelser om hvem som kan kalle seg mester og benytte mestermerket: Du må ha fått tildelt mesterbrev og ha betalt årsavgiften (jfr. § 5 i mesterbrevloven).
Den som urettmessig (forsettlig eller uaktsomt) benytter mestermerket eller -tittelen kan ifølge loven straffes med bøter (Jfr. § 1.6.).
1.1.2009 ble det er vedtatt en endring i mesterbrevloven og tilhørende forskrift som gir Mesterbrevnemnda myndighet til å håndheve bestemmelsene om korrekt bruk av mestermerke og mestertittel. Mesterbrevnemnda kan derfor ilegge overtredelsesgebyr til bedrifter som ulovlig markedsfører seg som mesterbedrift, jfr. § 1.4 og mesterbrevforskriften § 6.
Mesterbrev samarbeider med Statens innkrevingssentral om innkreving av overtredelsesgebyrer. Gebyrene er lovbestemt oppad til kr 15 000,-.